Duurzaamheid in bedrijfsprocessen: de impact van CSRD, ESG op Source-to-Pay

P2pverder Blog Afbeelding CSRD, ESG En S2P
Gepubliceerd op: 11-12-2023

In de bedrijfsvoering is er steeds meer focus op duurzaamheid. Organisaties kopen vaak al maatschappelijk verantwoord in of houden zich bezig met ESG. Toch is duurzaamheid niet bij iedere Inkoop en Financeprofessional on top of mind binnen het S2P-proces. Nieuwe Europese wet- en regelgeving gaat daar echter verandering in brengen: de CSRD gaat organisaties verplichten om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.

Kennissessie in het teken van CSRD

Duurzaamheid is door de nieuwe regelgeving een hot topic. Daarom stond de kennissessie op 23 november 2023 in het teken van CSRD, ESG en Source-to-Pay. Daarin deelde Jordie van Berkel, specialist op het gebied van duurzaamheid binnen Inkoop, haar expertise. Zij schreef eerder samen met prof. dr. Arjan van Weele en Gert Walhof de inkoopklassieker “Inkoop in strategisch perspectief”.

In deze kennissessie nam zij ons mee in hoe je je als Inkoop- en Finance professional nu al kunt voorbereiden op CSRD. Wat wordt er van je verwacht? Hoe kun jij bijdragen aan duurzaamheid? En wat kun je nu al doen om goed voorbereid te zijn? Kijk het webinar terug of lees verder in deze blog.

CSRD in het kort

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Het is de wettelijke verplichting om duurzaamheidsinspanningen van organisaties inzichtelijk te maken door erover te rapporteren aan de hand van de ESRS-richtlijnen (European Sustainability Reporting Standards). Andere doelen van de CSRD zijn:

  • Duurzaamheidsprestaties een integraal onderdeel te laten worden van bedrijfsstrategieën.
  • Een tool zijn om te communiceren met stakeholders binnen en buiten de organisatie.
  • Duurzame investeringen stimuleren en greenwashing terugdringen.


CSRD raakt élke organisatie

De CSRD wordt vanaf 2024 gefaseerd ingevoerd. Vanaf 2024 starten de eerste bedrijven met het verzamelen van data en rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Dit geldt dan voor grote banken, verzekeraars en beursgenoteerde organisaties. Gedurende 2025 moeten alle private organisaties met een omzet van meer dan € 40 miljoen volgens de CSRD gaan rapporteren. Voor overheidsorganisaties gelden andere regels.

De meeste organisaties zijn dus niet direct verplicht om verslag te doen van hun duurzaamheidsprestaties. Desondanks zullen veel organisatie de impact van de CSRD wel gaan merken. Deze rapportageverplichting gaat over ketenverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat als jouw bedrijf levert aan een bedrijf dat hier wél binnen valt, je vragen kunt verwachten, zoals: hoe wordt je product gemaakt? Of hoe wordt je product vervoerd? Daar moet je als organisatie wel al antwoord op kunnen geven.

Het is dus belangrijk dat je als Inkoop en Finance professional nu al eigenaarschap krijgt binnen je organisatie met betrekking tot dit onderwerp. Zorg dat je mensen verantwoordelijk maakt voor de implementatie van de CSRD. Dus: organiseer je capaciteit.

De impact van CSRD op Source-to-Pay

De rapportageverplichting gaat niet alleen over je eigen activiteiten, maar juist ook over de activiteiten van je leveranciers in de hele supply chain. Daardoor heeft de CSRD grote invloed op het Source-to-Pay proces. Of het nu gaat over spendanalyse, het uitvoeren van RFI’s en RFP’s, het registreren van contracten, of het meer operationele proces van bestellen tot betalen, om de CSRD goed uit te voeren, heb je een volwassen S2P-proces nodig. Hoe lager de volwassenheid van je S2P-proces, hoe moeilijker het wordt om te voldoen aan de CSRD vereisten.

Hoe wil je bijvoorbeeld rapporteren over de CO2-uitstoot van je leveranciers als je de gegevens van de leveranciers niet goed paraat hebt. Zorg daarom dat je grip hebt op je uitgaven. Maak duidelijke afspraken met je leveranciers en zorg dat je je contractadministratie op orde hebt.

Source-to-Pay en ESG

Verder is interessant om te zien dat softwareleveranciers steeds meer handige functionaliteiten bieden om aan de CSRD te voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Duurzame leveranciers selecteren uit hun leveranciersnetwerk;
  • Koppelingen maken met externe systemen (bijvoorbeeld Ecovadis) voor duurzaamheidsratings van leveranciers;
  • Guided Buying inzetten om bestellers te leiden naar duurzame artikelen in een catalogus;
  • Inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van jouw S2P-proces.

 

Goed voorbereid op de CSRD: zet vandaag nog de eerste stap

De CSRD gaat voor veel organisaties pas later van kracht. Toch is het handig om je er alvast op voor te bereiden, zodat je de stress van het voldoen aan de richtlijn voorkomt.

Je zet al de eerste stap door je bewustwording te vergroten en kennis op te doen. Kijk bijvoorbeeld onze kennissessie hierover terug of maak de duurzaamheidsprestaties van jouw organisatie nu al inzichtelijk. Zo ben je voorbereid op het nieuwe werkproces. Daarnaast kun je direct zien waar jouw organisatie nog kansen heeft om te groeien.

Wil je liever dat één van onze experts met je meekijkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.